Ajurveda

Ajur-veda je najstariji, sveobuhvatni sistem zaštite zdravlja koji se i danas koristi širom sveta. U Indiji ajur-veda i danas ima prednost nad alopatskom medicinom i izučava se na državnim školama i univerzitetima. Svetska zdravstvena organizacija je zvanično priznala ajur-vedu i preporučila njenu primenu i popularizaciju.

Brahmi kapsule – hiljadama godina koristi kao najmoćnija hrana za mozak. Poboljšava pamćenje, koncentraciju, duševni mir, meditaciju i duhovnost. Smanjuje anksioznost, depresiju, senilnost, stres, tupost, nervne i psihijatrijske probleme.

Brahmi kapsule
Ajurveda kapsule

Ardjuna – Terminalia Ardjuna je visoko i moćno drvo koje jednom godišnje odbacuje svoju koru i stvara novu. Ova kora se već hiljadama godina koristi u ajurvedi kao najbolje sredstvo za zdravlje i oporavak srca. Sadrži glikozide, veliku količinu flavonoida, tanine i mineralne materije.

Isabgol – indijska bokvica – deluje kao blagi laksativ, diuretik, protivupalno. Preporučuje se osobama koje pate od hroničnog zatvora, hronične dijareje, kolitisa, Kronove bolesti, gastritisa, čira, uretritisa i cistitisa. Upija i sakuplja iz creva štetne mikroorganizme, toksine i otpatke, koji se u ajurvedi jednim imenom nazivaju “ama“. Ova otrovna i lepljiva supstanca se zalepi za zidove debelog creva odakle tokom vremena prelazi u krvotok i uzrokuje različita oboljenja. Prisustvo ame se može primetiti kao skrama na jeziku, neprijatan zadah, stolica i urin neprijatnog mirisa, glavobolja, nedostatak energije i loše raspoloženje. Čišćenjem ame, zdravlje, raspoloženje i izgled se popravljaju.

Sitopaladi čurna – Drevni ajurvedski mudraci su pre mnogo desetina vekova sastavili jednostavan recept za jačanje i čišćenje pluća, grla, usta i sinusa. Dodatak ishrani kod kašlja, prehlade, astme, bronhitisa, upale pluća…Neškodljivo sredstvo, pogodno za decu.

Trifala čurna – predstavlja efikasan laksativ, koji istovremeno podržava snagu organizma, reguliše proces varenja i apsorpcije hranljivih materija, detoksikuje čitav organizam. Može pomoći u smanjenju prekomerne težine.

Sitopaladi curna
Stres gard

Nim gard – jedan od najmoćnijih čistača krvi i detoksikanata u ajurvedi. Efikasna je kod kožnih infekcija, osipa i bubuljica, čisti krv i stvara prelepu i zdravu kožu. Ima snažno antimikrobno dejstvo. Uništava salo i žudnju za slatkišima i prejedanjem, ima antidijabetična svojstva. Jača imuni sistem.

Stres gard – sveobuhvatan ajurvedski tonik koji jača i balansira telesne organe i sisteme za borbu protiv mentalnog, emotivnog i fizičkog stresa, poboljšava koncentraciju, pamćenje i fizičku spremnost. Indijska biljka ašvaganda je istovremeno i moćan antistresor i moćan adaptogenik. Pored nje, u sastav preparata ulaze i brahmi i koren pipalija koje deluju antistresorno.

Knjige – U svetu postoje desetine hiljada knjiga o ajurvedi. Samo nekoliko njih prevedeno je na srpski jezik i to su uglavnom priručnici za početnike čija je svrha upoznavanje sa ajurvedom i možete ih pronaći u našoj radnji.

Zacini i orasasto voce

Pogledajte galeriju